Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Дали тинејџерите имаат генетски слаба сперма?” е напишана од Ана Девлин, науката дописник, за theguardian.com во среда 18 февруари 2015 06.01 Според зоната: UTC

Тинејџери Веќе имаме многу да се грижите за: спотови, девојки и големината на нивната "работа", како Адријан Мол би можел да го стави. Дали проблемот на постоење на генетски слаб адолесцент сперма навистина треба да се додадат на оваа листа?

Научниците од Универзитетот во Кембриџ велат дека ова е случај по извршување на една студија биле вклучени повеќе од 24,000 родителите и нивните деца. Анализата се фокусира на мали генетски разлики меѓу родители и деца, за кои се претпоставува дека се предизвикани од копирање грешки во јајце клетки или сперма.

Студијата покажува дека, во просек, татковците да помине на најмалку шест пати како многу од овие мутации на своите деца како мајки. Ова укажува на ДНК спермата е помалку верни репликација на генетски секвенца на таткото, веројатно затоа сперматозоиди имаат поминато повеќе дивизии од женската јајце клетка од времето концепција се случува.

На повеќе впечатливи тврдење - Оној кој доби најмногу внимание - е дека стапката на грешка во спермата на тинејџерите е околу 30% повисока од онаа за млади мажи.

Истражувачите велат дека ова би можело да објасни зошто децата на тинејџерски татковци имаат поголем ризик за болести како што се аутизмот, шизофренија и спина бифида.

Автор на хартија, Петер Форстер, рече: "Децата на 15-годишниот момчиња имаат за 30% повеќе мутации отколку децата на млади луѓе. Тоа е Ј облик на дистрибуција ".

Ова веројатно се преведени на ризикот од дефекти при раѓањето од околу 2% за тинејџери, во споредба со просекот на ризик од 1.5%, рече тој.

Форстер вели: "Тоа може да биде дека целата на производството на сперма систем е повеќе склон на грешки на почетокот ... дека тоа не е уште оптимизиран."

Тој рече дека теоријата дури ја поттикна идејата, од страна на друг новинар, дека ако тинејџери masturbated повеќе, тие би можеле да бидат во можност да работат својот пат низ оваа "неоптимална" период побрзо.

Пред тинејџери го послуша овој предлог (Не дека тие веќе сосема се посвети многу време на оваа активност?), тоа е вреди да се гледа во хартија се, во Кралското друштво весник Зборник Б.

На чудна работа е целосно отсуство на кривата J-форма. Еве графиконот, кој изгледа како права линија до мене.

STR гаметна мутација стапки за татковците и мајките
STR гаметна мутација стапки за татковците и мајките. Фотографија: Зборник на трудови на Кралското друштво

 

Точно е дека податоците точка за тинејџери може да се покаже малку поголем број на мутации од тоа за 20- 30-годишна возраст, но сепак се чини дека се поклопуваат со 95% интервал на доверба за линеарен тренд. Не можам да гледам никаква причина да се заклучи дека "микроб клетки на адолесцент Момци се исклучок од правилото за стареењето", како и авторите.

Ако ви се случува да одат надолу тој пат, исто така, може да се прашувам зошто спермата оди малку несигурни во 30, Но, тогаш повторно го обновува со пристапот на средна возраст, бидејќи се чини дека да се биде скок во 30-35 категорија. А поедноставно објаснување е дека на податоци е само малку бучни.

Алан Pacey, професор по andrology на Универзитетот во Шефилд, согласува: "Ова нема никаква смисла за мене. Јас не гледам Ј облик однос и, во однос на биологијата, Не можам да се сетам на нешто што ќе го објасни. "

Форстер укажува на неколку студии за население, кои се знак дека тинејџерски татковци може да биде поголема веројатност да имаат деца со разни пореметувања. Но, тоа е тешко да се каже дали ваквите резултати се поврзани со директна генетските причини или социјални и еколошки фактори. За мене, овој најнов studydoes не направи многу за да го реши проблемот. Како Pacey го става: "Јас не гледам некоја голема загриженост за тинејџерите татковци".

И за оние тинејџери кои не се татковци, најверојатно има и други причини да се чека до 20-годишна возраст да се качат на татковство.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

Објавено преку Гардијан Вести наслови приклучок за WordPress.

26912 0