Рак на дојка клетки раст запрено со остеопороза дрога

Breast Cancer Cell Growth Halted by Osteoporosis Drug

Судењето во глувци покажа дека деносумаб дрога би можела да стане превентивна дојка рак на третман за жени со BRCA1 генот мутации


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “растот на ракот на дојка ќелија запрено со остеопороза дрога, студијата покажува” е напишана од страна на Иан Пример Наука уредникот, за Гардијан во понеделникот 20-тиот-ти јуни 2016 15.40 Според зоната: UTC

Жените кои имаат висок ризик од рак на дојка може да имаат корист од дрога, која е веќе пропишани за лекување на губење на коскената маса во староста, според научниците во Австралија.

Истражувачите откриле дека остеопорозата дрога, деносумаб, може да го запре растот на клетките кои предизвикуваат рак на дојка кај жените чија опасност од болеста е поголема, бидејќи на мутации во генот BRCA1.

иако ветува, работата е во рана фаза и се собере толку далеку од лабораториски тестови на глувци и ткивото на градите резултати мора да се репродуцира во големи човечки испитувања пред дрога може да се смета како превентивен третман.

Здрава BRCA1 и BRCA2 гените помогне на телото поправка оштетена ДНК. Но, кога било е мутиран ген, ризикот од рак на дојката и јајниците може да се зголеми стрмно. Околу половина од жените кои го наследат штетни мутација во BRCA1 или BRCA2, ќе се развие рак на дојка на возраст од 70.

Жените кои ќе ги откријат носат штетни BRCA мутации можат да се одлучат за превентивна операција за отстранување на градите, или имаат поинтензивен скрининг за тумори. "Ние сме заинтересирани за пронаоѓање опција алтернација, не-хируршки пристап за овие жени,", Изјави Ема Нолан на Волтер и Елиза сала Институт за медицински истражувања во Викторија.

Научниците ги анализирале ткивото на градите донираните од жена дијагностицирани со BRCA1 мутации. Од ова, тие изолирани посебна група на клетки кои се развиваа рапидно и се појави да се претходници на ракот на дојката.

Понатамошно испитување на клетките откри дека тие биле протеински маркер на површината, наречен RANK1. Истиот протеин е цел на деносумаб, кој веќе се користи за лекување на остеопороза и рак на дојка која се прошири до коска.

Во лабораториски тестови објавија во списанието природата медицина, деносумаб блокиран растот на клетките на ракот претходник и забави растот на туморот кај глувците одгледуваат за развој на рак на дојка.

"Ние сме многу возбудени од овие наоди бидејќи тоа значи дека ние Наидовме стратегија, која може да биде корисно да се спречи ракот на дојка во многу висок ризик жени, Особено превозници BRCA1 мутација,", Вели Џеф Линдеман, медицински онколог во Мелбурн Кралската болница. Тој рече дека на клиничкото испитување за проценка на лекот кај пациенти веќе започна.

Ема Смит за истражување на ракот Велика Британија, рече: "Увид во молекули предизвикува растот на туморот кај жени со BRCA1 погрешни гени може да доведе до нови третмани за намалување на ризикот од развој на рак на дојка, давајќи им на овие жени уште една опција за да се намали ризикот. Но, оваа студија беше спроведена на глувци и на клетки во лабораторија, па не знам колку ефикасна може да биде овој пристап кон намалување на дојка ризик од рак кај жените, или како тоа се споредува со опции за превенција кои се веќе на располагање. "

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010