Кулер начин за проценување на операција на мозокот на пациентите

A Cooler Way to Evaluate Brain Surgery Patients

Нов метод на оценување на неврохируршки пациенти обезбедува свеж увид во тоа како мозокот произведува говор


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Ладилник начин да се оцени пациенти операција на мозокот” е напишана од Мо Costandi, за theguardian.com во петокот 26-ти февруари 2016 09.30 Според зоната: UTC

Истражувачите во U.S. имаат развиено нови и подобрени техники за мапирање и заштита на функцијата на мозокот кај пациенти свесни за да се подложат на неврохирургија - со ладење мали, локализирани мозочни региони привремено да се прекине нивната работата и на сајтот на времето потребно за формирање збор области и времето на одржување на говорот. Тие ја опишуваат нивниот метод, и објаснуваат како што се користи да се испита мозочните механизми во основата на производство на говорниот јазик, во новата студија тукушто објавено во списанието неврон.

Приказни за луѓе кои остануваат Разбудете време операција на мозокот редовно се појавуваат во медиумите. Во 2008, на пример, повеќе вести места, објави дека легендарниот музичар Bluegrass Еди Adcock не само што остана свесно, но, исто така бенџо одигра својата, за време на работата на три и пол да се третираат со рака тремор. И во декември минатата година, имало слични извештаи за Шпанската џез музичар Карлос Агилера, кои одигра својот саксофон во текот на операција на 12-часовна за отстранување на тумор на мозокот.

Таквите постапки се често опишани како "неверојатен,"" Револуционерни,"и, понекогаш, "Чудесен". Всушност, хирурзи сме биле работат на мозокот на пациентите свесни за речиси сто години: На метод е развиен во 1920 година од страна на пионерски Канада неврохирург Вајлдер Penfield, како начин за лоцирање на абнормални мозокот предизвикува епилептични напади.

PENFIELD се користат електроди за стимулирање на површината на мозокот на своите пациенти, и намерно се чуваат нив будни за време на операцијата, така што тие би можеле да го пријавите на ефектите од стимулација назад кон него. Со стимулирање на области од целиот абнормални ткиво, тој може да се идентификува ткиво предизвикува напади, а исто така одредувањето на кој на околните области се од суштинско значење за важни функции како говор и движење. На овој начин, тој може да се отстрани абнормални ткиво без да предизвика било каква штета колатерал.

метод на кортикалните стимулација PENFIELD се уште се користи нашироко денес, но, малку иронично, сама по себе може да предизвика епилептични напади. Новиот метод не носи таков ризик. развиена од страна на Мајкл долга Медицинскиот центар Соединетите Американски Држави, Њујорк Универзитетот и неговите колеги, тоа се базира на претходно метод што се користи ладење сонди да учат мозокот на самиот одговорен за производство песна во зебра finches.

Долг и неговите колеги се користи сличен уред за ладење на 16 пациенти кои се оценува за неврохируршки операции за лекување на нивните дрога отпорни на епилепсија. Со пациентите под локална анестезија, истражувачите користеле уредот да 42 дискретни региони во мозокот, од кои претходно биле вмешани во продукција на говорот, за околу 10°C секоја. во меѓувреме, пациентите биле замолени да ја рецитираат денови од неделата, или едноставно низа на броеви, така што нивната функција говор може да се оцени, а секој регион беше ладен.

Ладење прекинува активноста на клетките, а во некои случаи, истражувачите откриле дека се меша со способноста на пациентите да се зборува, забавување и замаглување на нивниот говор. Овој ефект е само привремено, сепак - функцијата на мозокот се врати во нормала веднаш откако уредот за ладење беше отстранет од мозокот, и сите 16 пациентите потоа закрепна од нивното работење без никакви несакани ефекти и други компликации.

Резултатите потврдуваат претходните наоди дека мозочните области кои се вклучени во производството на говор се главно ограничени на левата хемисфера, и тие, исто така, обезбеди нови увид во тоа како мозокот произведува говор. Поточно, ладење на одреден дел од левата моторни кортекс сменило квалитетот на говорот на пациентите, со оглед на ладење Површина на Брока во левата темпоралниот лобус менува времето на нивниот говор.

These results shows that the motor cortex directs the muscle movements in the lips and tongue that are required for articulating speech, whereas Broca’s Area is needed for executing these movements in their proper sequence.

“This study confirms that cooling is a safe and effective means of protecting important brain centers during neurosurgery," вели Long. "[It] also represent[s] a major advance in the understanding of the roles played by the areas of the brain that enable us to form words.”

Суд

Long, M. A., et al. (2016). Functional Segregation of Cortical Regions Underlying Speech Timing and Articulation. неврон 89: 1–7. Дои: 10.1016/j.neuron.2016.01.032 [Апстракт]

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010