Apa waos Gajah kang mulang kita bab évolusi

What an elephant’s tooth teaches us about evolution

Kanggo mbuktekake yen owah-owahan evolusi ora tansah mudhun menyang gen, mung mbukak tutuk lan gajah kang ...


Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Apa waos Gajah kang mulang kita bab évolusi” iki ditulis dening Alice Roberts, kanggo pengamat ana 31 Januari 2016 07.00 UTC

Long ago, malah mbok menawa sadurunge mists kasub wektu, ana kulawarga sing gedhe saka kewan kang urip ing Afrika. Crita diwiwiti sawetara 10 yuta taun kepungkur lan banjur kulawarga ageng lan nyebar metu. Watara telung yuta taun kepungkur, cabang saka iku dipatèni menyang Eropah lan Asia. Minangka kéwan dipindhah menyang wilayah anyar, padha dicocogake kanggo climes liyane lor. pungkasanipun, sawetara nyebrangi kreteg saka Beringia, pindah saka lor-wétan Asia menyang Amerika Utara.

Muni crita menowo. Mesthi iki kabeh babagan leluhur kita - asli Afrika ing jaman Miosen ing, karo fosil tombol muncul saka endapan kuna ing Kenya; sawetara klompok iki koloni Eropa lan Asia; Maret menyang donya anyar. Nanging iki ora crita hominin: saka australopithecines, paranthropines lan Homo. Iki crita elephantines: saka trisnawati, Loxodonta lan Elephas.

Karakteristik sing paling striking gajah urip - trunks lan Ganesh - wis muncul ing leluhur gomphothere dening 20 yuta taun kepungkur. Kanggo kewan gedhe karo gulu cendhak, gedhe ana pembangunan banget migunani, saéngga proboscideans iki kanggo nangkep godhong lan nggawa wong-wong mau kanggo tutuk, mangkono nyediakake kauntungan evolusi.

Perkembangan saka gedhe lan pepindahan seri menyang Ganesh padha diiringi dening owah-owahan ing wangun saka tengkorak. Nang tutuk, untu padha uga ganti. A rahang short kiwa sethitik kamar kanggo pesawat full molar, nalika untu needed kanggo bisa kanggo nyonggo worth umur dawa kang nyandhang heavy. Evolution kasedhiya solusi apik kanggo masalah loro. Luwih saka gadhah kabèh pesawat saka premolars lan molar crammed menyang cangkem ing wektu sing padha - ing tutuk - ana mung siji, waos gedhe manggoni sisih rahang ndhuwur lan ngisor ing sembarang wektu. Minangka waos iki ngagem mudhun, liyane bakal akeh konco iku, siap geser menyang panggonan nalika waos rusak-metu methuk, nyediakake kewan karo nganti enem set untu ing umur.

kesengsem artis kang gomphotherium a
kesengsem artis kang gomphotherium a, leluhur papat-tusked saka gajah, lan turunane. Motret: Tunisko

Untune gomphotheres fosil gajah ngreksa sinyal saka diet sing. Ing aspek isotop beda saka karbon ing lapisan untu kang atos waos nuduhake apa individu tartamtu iki ngarahke liyane ing browsing ing godhong utawa mangan suket. The grasslands Afrika pisanan wiwit nyebar ing saindhenging 10 yuta taun kepungkur lan analisis isotop marang sing gomphotheres pungkasan lan gajah awal diuripake kanggo mangan utamané suket watara wolung yuta taun kepungkur. ing gajah, ngalih iki kacetha ing owah-owahan liya kanggo untu chewing sing, kang dadi telu minangka dhuwur, karo tambahan saka ridges lapisan untu kang atos. nanging iki adaptasi kanggo diet abrasive muncul watara limang yuta taun kepungkur, telung yuta taun sawise sing ngalih saka godhong alus kanggo grasses angel. Kanthi jurusan résolusi kita bisa entuk nalika looking adoh bali menyang sasi, paling asring angel ngerti apa tekané - owahan ing prilaku utawa ing anatomi. Nanging ing kasus iki, iku cetha banget: owah-owahan kanggo untu lagged yuta taun sawisé ing diet.

Ing narasi evolusi kita, organisme dhewe kerep misale jek muter peran pasif: korban lemes, meh, saka owah-owahan kanggo lingkungan utawa wujud ing gen sawijining. Nanging ing dongeng ing waos gajah iku piye wae beda, owah-owahan ing prilaku cetha sadurungé owah-owahan ing anatomi (lan instruksi genetik ndasari kanggo pembangunan waos). Mbok menawi kita ngirim ora kaget dening iki: plasticity ngremboko tegese ing wangun Final saka awak kewan kang wis ditemtokake ora mung dening DNA nanging uga dening njaba faktor. Lan kéwan luwih fleksibel ing dalan padha sesambungan karo lingkungan sing saka kita kadang nganggep. Minangka gajah nuduhake, sumber anyar ing évolusi bisa teka saka prilaku luwih saka gen.

Untu ing tengkorak gajah Afrika.
Untu ing tengkorak gajah Afrika. Motret: Images of Africa Photobank / Alamy

Iku mung bisa sing iki jinis saka owah-owahan, asli karo owah-owahan ing prilaku, peran penting ing évolusi manungsa. Around rong yuta taun kepungkur, ana shift gedhe ing wangun awak adoh saka sikil short, kang pisanan katon ing Homo erectus. Iku kamungkinan sing akeh fitur anatomi anyar, saka sikil maneh kanggo Otot gluteal nggedhekake lan chunkier Achilles tendon, sing gegandhengan tambah efficiency ing mlaku. Yen klompok manungsa wiwit mbukak ajeg, mbok menawa saéngga mburu utawa scavenge liyane èfèktif, owah-owahan anatomi kuwi, utamané antarane nom tasih ngrembaka. Sawise mlaku dadi bagéyan wigati saka prilaku, sembarang wujud sing meningkat iku bakal di senengi. Nanging sumber nyata saka anyar, mbok menawa, ana sing owah-owahan ing prilaku lan ora ngganti wujud genetis.

The proboscideans gedhe sing roamed mujur nengen Afrika ngendi leluhur kita dhewe ngalami évolusi ngelingake kita sing anyar evolusi ora tansah asalé saka gen.

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Published liwat Guardian News Feed plugin kanggo WordPress.