Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Sugih quandary: 'Iku sing khayalan. Nanging kabeh iku khayalan '” iki ditulis dening Jessica Glenza ing New York, kanggo theguardian.com on Friday 27th Februari 2015 22.41 UTC

Iku feat langka kanggo meme kanggo nyusup metu saka ing muck budaya internet lan menyang eling saka Folks saben dinten. Utamané nalika mengkono minangka cepet minangka "sugih" iya.

Antarane ana ing wayah sore lan esuk, sugih tansaya saka kirim Tumblr dening lan musisi Irish kanggo setunggiling fénoména internasional lan subyek debat tengen globe.

Ing crux saka pitakonan sugih, lan mbok menawa sawijining mréntahaké, punika prasaja: iku frock putih lan emas, utawa biru lan ireng?

Kedadean bisa uga asil saka khayalan optik prasaja, lan mbingungake, utawa bisa dadi liyane Komplek. Punapa mawon sabab, iku foto sing malah ora peneliti pemahaman bisa setuju.

"Dadi luwih saka sesanti lan pangrungon kita punika saestu akurat,"Ngendikane Howard C Hughes, sing nylidhiki mekanisme pemahaman ing departemen Dartmouth College kang èlmu psikologis lan otak. "Yen sing padha supaya ora, kita ora bisa lumaku liwat lawang, lan kita mesthi ora bisa mbukak 50 yard lan nyekel a werni fly ing tengah lapangan. "

Ing cendhak, sampeyan ora edan: paling apa kowé weruh apa wong liya ndeleng. Nanging Hughes ngelingaken kita yen obyek kita "ndeleng" ora kudu duwe kuwalitas dhasar kita ndelok, utamané nalika kita lagi nggarap informasi winates, kayata grainy, foto loro-dimensi.

Gambar sing wis chewed serep data sing diklumpukake dening kita mata lan reassembled dening pikiran kita, dumadi liwat prosès biologi lan psikologis Komplek.

"Sing nggawe, Aku, koyo sing … kita mung ndeleng apa metu ana,"Ngandika. "Nanging kita kudu mbangun sing - ing otak wis kanggo mbangun sing - lan wong kudu éling ing cara ora pati penting sampeyan kudu mata kanggo ndeleng, nanging sampeyan kudu otak kanggo ndelok, lan pemahaman sing soko sing asalé. "

Sugih quandary fokus ing werna, pemahaman sing ora "nyata" saben SE. Sing pengalaman saka werna pemahaman saka dawane sinar cahya katon dibayangke saka lumahing, artosaken minangka salah siji saka telu werna utami dening mripat manungsa.

Contone, apa kita waca minangka "abang,"Ora kualitas kasirat saka obyek. Luwih, iku pemahaman estu homogen manungsa 'cahya sing dibayangke. Lan wonten kathah kéwan sing nemu akeh werna akeh beda saka manungsa. Ing eyeballs mantis shrimp, contone, duwe 12 reseptor werna dibandhingake kanggo manungsa 'telu.

Lan nalika pitakonan bisa koyone inconsequential, akeh wis ketemu sing Gambar serves minangka conto narik saka interplay biologi manungsa lan pemahaman - konstruksi sing nggawe wiwitan sawetara saka kothak sing paling sinau ilmu otak.

"Ana paling ora alesan kanggo mikir sing kabeh rinci ing proses luar biasa sing oleh tenan, kanthi mangertèni ora duwe beda individu,"Ngendikane Hughes. "Saiki, carane gambar iki wis rampung kuwi sange proyek nggawe sing painfully ketok - aku ora yakin. Nanging aku alesan iku generate dadi luwih panas antarane wong paling kita mikir kita mung ndeleng apa metu ana. "

Hughes ngandika subyek kamungkinan bakal tundhuk liyane riset, lan hipotesis sing kedadean biru-putih bisa dadi asil apa-apa saka trichromats anomali (wong sing duwe persepsi rada beda saka werna utami) menyang (angel banget) reversing khayalan optik, kadhangkala disebut mbingungake.

Sapa sing wis nyoba kanggo mbalikke orientasi bunderan gilig lan concave, utawa a siluet Spinning bakal duwe idea carane angel sawetara gambar kuwi kanggo loncat karo muter awak, utawa "disambiguate".

Peneliti pemahaman Liyane. Robert suflera, marang Hughes weruh sugih minangka emas putih ing ana ing wayah sore, lan biru-ireng ing esuk, siji kang katon dadi minoritas wong bisa reorient gambar. Suflera iku dadi sarjana tamu ing Dartmouth College, uga ing departemen psikologis lan èlmu otak.

Ing Laboratory Whitney kanggo pemahaman lan Tindakan ing Universitas California, Berkeley, David Whitney ngandika efek gambar iku prasaja - iku mbingungake saka kesimpulan.

"Sampeyan infer cahya ngengingi sugih langsung, lan aku infer sing cahya wis teka saka konco sugih,"Ngendikane Whitney. "Iku boils mudhun kanggo prabédan saestu prasaja, lan iku mbingungake saestu prasaja. "

"Iku sing khayalan,"Ngendikane Whitney. "Nanging kabeh iku khayalan."

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Published liwat Guardian News Feed plugin kanggo WordPress.

21171 0