jinis anyar saka watu saka bulan katutup dening lander lunar Chinese

New type of moon rock discovered by Chinese lunar lander

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “jinis anyar saka watu saka bulan katutup dening lander lunar Chinese” iki ditulis dening Tim Radford, kanggo theguardian.com ana 22 Desember 2015 16.04 UTC

ilmuwan Cina wis dikenali jenis anyar rock ing rembulan. Lan unmanned lander lunar Chinese, dibukak ing 2013, wis nelik lan aliran kuna lahar vulkanik lan komposisi mineral dikenali tanggung kados apa diklumpukake dening astronot Amérika antarane 1969 lan 1972, utawa dening lander Soviet pungkasan ing 1976.

Kabar, kirim saka kawah impact ing Mare Imbrium, iku pangeling liyane sing eksplorasi planet ora ono ngreksa saka Rusia, Amerika utawa European Space Agency: Japan, India lan China kabeh wis dibukak orbiters lunar ing roket dhewe. Britain dibukak satelit dhewe, Próspero, ing roket dhewe, Black Arrow, saka situs Bukak dhewe ing Woomera, Australia, ing 1971 lan banjur mundur saka ing perlombaan angkasa.

Wiwit pungkasan program Apollo, US ilmuwan wis conducted riset lunar sing biasane saka orbiters. Chang'e-3, misi lunar unmanned China kang, sijine mudhun Sewandana disebut Yutu utawa "Jade Engagement" ing aliran lava rélatif enom. rover iki nglajengake ngenali misteri mineral ing rembulan, a basalt karo "ciri komposisinipun unik."

Sinau, kacarita ing Nature Komunikasi, wis samesthine kanggo nambah maos saka instrumen satelit, lan uncalan cahya anyar ing asli saka pepadhamu cedhak Bumi.

Rembulan diprakirakaké wis kawangun nalika barang Mars-ukuran tabrakan menyang planet bumi ing awal sajarah sistem solar. Lebu saka tabrakan ing coalesced lan digawe adhem, nanging unsur radioaktif jero ing interior panas nganti rock ngisor lemah ndhuwur, lan 500 yuta taun mengko, lava vulkanik slurped menyang kawah impact ing rembulan kanggo mbentuk supaya disebut-"segara" utawa maria.

instruments The Yutu rover kang miwiti mrikso lahar sing mbokmenawa mili bab 3 milyar taun ago. Apa padha ketemu ora bakal tetep warga biasa wide awake ing wayah wengi, nanging iku surprise kanggo ilmuwan planet. Geochemists bisa Sekat Sajarah aliran rock saka campuran telltale mineral ing lahar adhem. Basalts tulodho dening ekspedisi astronot utawa diklumpukake dening satelit Soviet Luna niat kanggo bentenaken ing rong cara: salah siji dhuwur ing titanium, utawa kurang.

Nanging golek anyar kacarita saka landing alus pisanan ing Bulan ing 40 taun iku loro penengah ing isi titanium lan sugih ing wesi oxide.

"Bhinéka The nyariosaken dhateng kita bilih lapisan ndhuwur Bulan kang akeh kurang seragam ing komposisi saka bumi. Lan correlating kimia karo umur, kita bisa ndeleng carane gunung geni rembulan kang diganti liwat wektu,"Ngandika Bradley Joliff saka Washington University of St Louis, mung partner Amérika ing tim Chinese.

Campuran mineral ing magma ngandhani crita: iku amarga mineral ing rock molten characteristically kristal Suhu beda. Dadi rock ing lumahing ngirim bayangan menyang interior jero saka planet.

"Ing titanium distribusi global ing lumahing rembulan tabet sing interior Bulan kang ora homogenised,"Ngandika Profesor Joliff. "We lagi isih nyoba kanggo tokoh metu carane iki kedaden."

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Published liwat Guardian News Feed plugin kanggo WordPress.

18777 0