Sinau anyar claims kanggo golek link genetis antarane kreatifitas lan penyakit mental

New study claims to find genetic link between creativity and mental illness

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Sinau anyar claims kanggo golek link genetis antarane kreatifitas lan penyakit mental” ditulis déning Ian Sample editor Ilmu, kanggo Guardian ana 8th Juni 2015 17.04 UTC

Yunani kuna kang kawitan kanggo nggawe titik. Shakespeare wungu prospek banget. Nanging Gusti Byron ana, mbok menawa, paling langsung saka wong-wong mau kabeh: "We saka pakaryan sing kabeh edan,"Gusti marang ing Countess of Blessington, casting mripat ware liwat fellow pujonggo kang.

Pemanggih saka artis tortured punika meme wangkal. kreatifitas, negara, wis bek dening dhemit sing seniman perang ing jam peteng sing. Ing idea fanciful kanggo akeh ilmuwan. Nanging panaliten anyar claims link bisa uga ngedegake sawise kabeh, lan ditulis ing molekul bengkong saka DNA kita.

Ing studi sing gedhe diterbitake ana, ilmuwan ing Iceland laporan sing faktor genetika sing mundhakaken risiko kelainan bipolar lan skizofrenia ditemokaké luwih asring ing wong ing profesi Creative. tukang, musisi, panulis lan penari padha, ing rata-rata, 25% liyane kamungkinan kanggo nindakake Varian gene saka profesi ilmuwan biji dadi kurang kreatif, antarane kang padha petani, laborers manual lan salespeople.

Kari Stefansson, ngedegaken lan CEO saka maca sandi, perusahaan génétika adhedhasar ing Reykjavik, ngandika ing temonan, diterangake ing jurnal Ilmu Saraf alam, titik menyang biologi umum kanggo sawetara kelainan mental lan kreatifitas. "Kanggo kreatif, sampeyan kudu mikir beda,"Gusti marang Guardian. "Lan nalika kita beda, kita duwe cenderung kanggo labeled aneh, edan malah edan. "

Ilmuwan narik kawigaten ing informasi genetik lan medical saka 86,000 Icelanders kanggo golek Varian genetik sing tikel risiko saben medalipun skizofrenia, lan wungu risiko kelainan bipolar dening luwih saka katelu. Nalika padha kapandeng ing carane umum Varian padha ing anggota masyarakat seni nasional, padha ketemu 17% Tambah dibandhingake karo non-anggota.

Peneliti tindak ing kanggo mriksa temonan ing database medical gedhe dianakaké ing Walanda lan Swedia. antarane iki 35,000 wong, sing dianggep dadi kreatif (dening Profesi utawa liwat jawaban kanggo questionnaire) padha saklawasé 25% liyane kamungkinan kanggo nindakake Varian kelainan mental.

Stefansson pracaya sing nilai gen nambah résiko skizofrenia lan kelainan bipolar. Iki bisa ngowahi cara kang akeh wong mikir, nanging ing paling wong nindakake apa-apa banget mbebayani. nanging kanggo 1% saka populasi, faktor genetika, pengalaman urip lan pengaruh liyane bisa muncak ing masalah, lan diagnosa penyakit mental.

"Asring, nalika wong sing nggawe soko anyar, padha mungkasi munggah straddling antarane sanity lan gendheng,"Ngandika Stefansson. "Aku iki asil ndhukung konsep lawas saka genius mad. Kreatifitas punika kualitas sing wis maringi kita Mozart, Bach, van Gogh. Iku kualitas sing penting banget kanggo masyarakat kita. Nanging rawuh ing resiko kanggo individu, lan 1% saka populasi kebayar rega iku. "

Stefansson concedes sing sinau ketemu mung link banget antarane Varian genetik kanggo penyakit mental lan kreatifitas. Lan iki sing ilmuwan liyane Pick munggah ing. Faktor genetik sing mundhakaken risiko masalah mental diterangno mung bab 0.25% saka jenis ing kemampuan seni bangsa ', sinau ketemu. David Cutler, a DNA ing Emory University ing Atlanta, nempatno nomer sing ing perspektif: "Yen ing jarak antarane kula, wong seni paling arep ketemu, lan artis nyata iku salah siji mil, Varian iki katon bebarengan nerangake 13 kaki saka kadohan,"Ngandika.

Paling bakat Creative artis kang, banjur, iku mudhun kanggo faktor genetika beda, utawa kanggo pengaruh liyane kabeh, kayata pengalaman urip, sing nyetel ing lelampahan creative sing.

kanggo Stefansson, malah tumpang tindih cilik antarane biologi saka penyakit mental lan kreatifitas punika narik. "Iku tegese akèh iku apik kita njaluk ing urip, liwat kreatifitas, teka ing rega. Iku dhateng kula sing nalika nerangake biologi kita, kita kudu ngerti kabeh iku ing sawetara cara sing apik lan ing sawetara cara ala,"Ngandika.

Nanging Albert Rothenberg, profesor psikiatri ing Harvard University ora percoyo. Panjenenganipun pracaya sing ora ana bukti apik kanggo link antarane penyakit mental lan kreatifitas. "Iku pemanggih romantis ing abad kaping 19, sing artis iku struggler ing, aberrant saka masyarakat, lan Gulat karo utama setan,"Ngandika. "Nanging njupuk Van Gogh. Panjenenganipun namung kedaden dadi gerah mental uga kreatif. Kanggo kula, mbalikke luwih menarik: wong Creative sing umum ora gerah mental, nanging padha nggunakake pangolahan pamikiran sing mesthi kreatif lan beda. "

Yen penyakit Van Gogh kang ana berkah, artis mesthi gagal kanggo ndeleng iku cara sing. Ing siji kang pungkasan ing aksara, kang voiced dismay ing kelainan kang nempuh perang kanggo supaya akeh kang urip: "Oh, yen aku wis bisa makarya tanpa penyakit kena ing ipat-iki – apa iku aku uga wis rampung. "

Ing 2014, Rothernberg diterbitake buku, "Flight saka Wonder: diselidiki kreatifitas ngelmu", kang ngewawancarai 45 ilmu bebungah Nobel babagan Sastranegara Creative sing. Panjenenganipun ditemokake bukti penyakit mental ing samubarang mau. Dheweke ngaku sing pasinaon kang nemokake pranala antarane kreatifitas lan penyakit mental bisa njupuk nang soko rodo beda.

"Masalah iku kritéria kanggo kang kreatif tau apa-apa banget kreatif. Gadhahanipun masyarakat seni, utawa digunakake ing seni utawa sastra, ora mbuktekaken wong iku kreatif. Nanging kasunyatan iku akeh wong sing duwe penyakit mental apa coba bisa ing proyek sing kudu karo seni lan sastra, ora amarga padha apik ing, nanging amarga lagi kesengsem iku. Lan sing bisa skew data,"Ngandika. "Saklawasé kabeh rumah sakit mental nggunakake therapy seni, lan nalika patients metu, akeh sing kepincut kanggo posisi seni lan deweke seni. "

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Published liwat Guardian News Feed plugin kanggo WordPress.

Artikel web