Apa memori minangka Accurate minangka sampeyan mikir iku?

Is Your Memory as Accurate as You Think it is?

Kita lali iku – nanging ana bab-bab sing aku elinga minangka akurat minangka aku ate pracaya?


Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Apa memori minangka akurat sing iku?” iki ditulis dening Pete Etchells, kanggo theguardian.com ana 8th Agustus 2016 06.30 UTC

tukang game pikiran: Carane apik kowe mawas memori punika? Kawulo lali iku saka wektu kanggo wektu, nanging kuwi aku elinga cantik akurat, tengen? Alangan punika, memori kita ora sampurna kita bisa uga pengin pracaya, lan sampeyan bisa nyoba iki dhewe nggunakake eksprimen prasaja ngisor.

dhaptar test memori Palsu
Maca liwat saben dhaptar telu ing siji, nanging ora nglampahi dawa banget ing salah siji tembung. Motret: Pete Etchells kanggo Guardian

Coba dhewe

Njupuk dipikir ing dhaptar telu ndhuwur, lan maca saben tembung kanggo bab liya.

Kabeh rampung? Great.

Saiki kita lagi arep nindakake test pangenalan prasaja - ngisor iki dhaftar liyane tembung sing katon ing. Tanpa looking bali, Wigati mudhun kang padha muncul ing dhaptar telu sampeyan mung mentas. Ora mbeling!

Top – Kursi – turu – Seat – alon – kuwat – angob – Mountain – manis

Yen sampeyan bilih ndhuwur, jog lan angob padha ing dhaptar, sampeyan titik ing. uga, yen sampeyan mikir sing alon, manis lan kuwat ora katon ing ngendi wae, sampeyan uga tengen. apa bab dhingklik, gunung lan turu sanadyan? Padha muni kaya padha ngirim wis ing dhaptar, nanging padha ora digawe sing katon. Sawetara sampeyan bisa wis kesawang iki, nanging akèh wong kathah ngomong, karo jumlah sing padha supaya saka cetha, sing tembung padha saiki.

pangenalan Palsu lan paradigma DRM

èkspèrimèn punika asalipun saking klasik 1995 sinau dening Henry L. Roediger lan Kathleen McDermott ing Rice University ing Texas. Adhedhasar karya sadurungé dening James Deese (Empu jeneng Deese-Roediger-McDermott, utawa DRM, paradigma), peserta krungu seri dhaptar tembung, kang padha banjur padha kelingan saka memori. Sawise obrolan Brief karo peneliti ing, peserta padha banjur diwenehi dhaftar anyar tembung. kritis, dhaftar anyar iki sing sawetara tembung sing digandhengake karo saben item siji ing saben saka dhaptar dhisikan - contone, nalika turu ora katon ing dhaftar 3 ndhuwur, iku related kanggo saben tembung sing ora katon (amben, liyane, kesel, lan ing).

Next, peserta wis ngomong carane mesthi padha sing tembung ing dhaftar anyar wis muncul sadurunge. Roediger lan asil McDermott kang nuduhake yen wong ngaku kenal tembung gadhah (kaya turu) bab kerep dadi tembung sing bener presented ing dhaftar - watara 85% wektu. Ing tembung liyane, wong padha ngakoni elinga iku, nyedhaki dhiri, sing wis ora kedaden.

Ana sawetara alasan apa efek occurs. Salah saran sijine nerusake dening Roediger lan McDermott hubungane kanggo soko dikenal minangka pangolahan associative; amarga kabeh tembung ing dhaftar diwenehi sing siji karo sijiné, padha luwih kamungkinan kanggo ngaktifake tembung sing gegandhengan ing memori kita. Tembung tugas gagang completion bantuan kanggo nyorot titik iki. Yen aku ngomong tembung 'bir', lan takon sampeyan isi ing kothong ing kene:

_ Aku N E

Sampeyan bisa uga dadi luwih kamungkinan kanggo ngomong W, malah sanadyan D, F, L lan M kabeh bakal sampurna ditrima. Sing amarga bir lan anggur sing konsèp, lan matur siji ndadekake luwih gampang liyane kelingan ing memori.

mesthi, faktor liyane teka menyang muter karo paradigma DRM. Iku bisa uga kelakon amarga lagi mikir kang tembung turu nalika maca ing dhaftar related, kang ndadékaké sampeyan salah mikir sing bener iya maca tembung mengko ing. preduli sanadyan, pasinaon saka pangenalan palsu gawe siji bab langit: kenangan kita ora tansah minangka akurat minangka aku ate pracaya.

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

24093 3