Carane mata ngulungaké pikirane

How your eyes betray your thoughts

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Carane mata ngulungaké pikirane” iki ditulis dening Mo Costandi, kanggo theguardian.com ana 2 Juni 2015 09.00 UTC

Miturut ngandika lawas, mata sing windows menyang nyawa, ngumumke emosi jero kita bisa digunakake pengin ndhelikake. Senajan ilmu modern ngalang-alangi orane nyawa, Panjenengan suggest sing ana ngutos ing pangandika iki: iku dadi metu mata ora mung nggambarake apa wis kedados ing otak nanging uga pengaruhe kepriye elinga iku lan pancasan.

Kita mata sing terus saya obah, lan nalika sawetara gerakan sing ana ing kontrol sadar, akeh wong dumadi subconsciously. Nalika kita maca, kanggo Kayata, kita nggawe seri saka gerakan mripat cepet banget disebut saccades sing fixate kanthi cepet ing tembung siji sawise liyane. Nalika kita mlebu kamar, kita wis saccades nyapu luwih gedhe kita ndeleng watara. Banjur ana sing cilik, gerakan mripat involuntary kita wis kita lumaku, kanggo ijol kanggo gerakan sirah kita lan stabil kita tampilan ing donya. Lan, mesthi, kita mata Dart watara sak 'gerakan mripat cepet' (REM) phase saka aktif.

BBC Future

Apa saiki dadi cetha iku sawetara saka gerakan mripat kita bisa bener mbukak proses pamikiran kita.

Riset diterbitake taun pungkasan nuduhake yen murid dilation wis disambung menyang jurusan kahanan sing durung mesthi sak kaputusan-nggawe: yen piyantun kurang manawa bab putusan sing, padha aran reged heightened, kang uwis, bocah kanggo dilate. owah-owahan ing mripat iki uga mbukak apa kaputusan-Edo kira ngomong: siji klompok peneliti, contone, ketemu sing nonton kanggo dilation digawe iku bisa kanggo mrédhiksi nalika wong ngati-ati digunakake kanggo ngomong 'ora' ana bab kanggo nggawe kaputusan angel ngomong 'ya'.

nonton mata malah bisa bantuan prédhiksi apa nomer wong wis ing atine. Tobias Loetscher lan kolega ing Universitas Zürich direkrut 12 sukarelawan lan dilacak gerakan mripat nalika padha reeled mati dhaftar 40 wilangan.

Padha ketemu sing arah lan ukuran gerakan mripat peserta 'kanthi mbadek apa nomer wong-wong ngomong ageng utawa cilik saka siji sadurunge - lan pinten. ndeleng Saben volunteer kang pindah munggah lan kanggo hak sadurungé ngandika nomer ageng, lan mudhun lan ngiwa sadurunge sing luwih cilik. Ing ageng shift saka sesisih menyang sisih liyane, ageng prabédan antarane nomer.

Iki nudhuhaké yèn kita piye wae pranala wujud nomer abstrak ing otak karo gerakan ing papan. Nanging sinau ora marang kita kang bakal rawuh dhisik: apa mikir saka sawetara tartamtu nimbulaké owah-owahan ing posisi mripat, utawa apa posisi mripat pengaruh kegiatan mental kita. Ing 2013, peneliti ing Swedia diterbitake bukti sing terakhir sing uga ing karya: gerakan mripat bisa bener nggampangake pengangkatan memori.

padha direkrut 24 siswa lan takon marang sakpada-siji kanggo kasebut kanthi teliti, nliti seri obyek ditampilake wong siji sudhut layar komputer. Peserta padha banjur matur marang ngrungokake seri statements bab sawetara obyek padha ndeleng, kayata "Mobil iki madhep ngiwa" lan takon kanggo nuduhake minangka cepet sabisa yen saben ana bener utawa palsu. Sawetara peserta diijini supaya mripate roaming babagan bebas; wong padha takon kanggo ndandani ndeleng ing salib ing tengah layar, utawa sudhut ngendi barang wis muncul, contone.

Peneliti ketemu sing wong-wong sing diijini kanggo mindhah mripate spontan sak kelingan dileksanakake Ngartekno luwih saka wong-wong sing tetep ing salib. Apike, sanadyan, peserta sing padha marang kanggo ndandani ndeleng ing sudhut layar kang obyek wis muncul sadurungé dileksanakake luwih saka iku marang kanggo ndandani ndeleng ing sudhut liyane. Iki nudhuhaké yèn obahe mripat liyane rapet peserta 'sak informasi ngodhe serat kaliyan sing dumadi nalika pengangkatan informasi, sing luwih apik padha eling obyek. Mbok amarga gerakan mripat kita kelingan sesambetan spasial antarane obyek ing lingkungan ing wektu enkoding.

gerakan mripat iki bisa dumadi kelingan. "Nalika wong-wong looking ing pemandangan padha pinanggih sadurunge, mripate sing kerep digambar kanggo informasi sing padha wis katon, sanajan padha ora memori eling iku,"ngandika Roger Johansson, ahli ilmu jiwa ing Universitas Lund sing mimpin sinau.

gerakan mripat nonton uga bisa digunakake kanggo nudge pancasan wong. Salah satunggiling studi anyar nuduhake - Mungkin worryingly - sing mripat-ranging bisa dimanfaatake kanggo pengaruhe pancasan moral kita njupuk.

Peneliti takon peserta pitakonan moral Komplek kayata "Bisa Rajapati tau sabdho?"Banjur katampil, ing layar komputer, jawaban alternatif ("Kadhangkala justifiable" utawa "ora justifiable"). Miturut nelusuri gerakan mripat peserta ', lan njabut rong pilihan jawaban sanalika sawise peserta wis ngginakaken jumlah tartamtu saka wektu munggah ing salah siji saka rong pilihan, peneliti ketemu sing padha bisa nudge peserta kanggo nyedhiyani sing pilihan tartamtu minangka jawaban sing.

"We durung menehi wong apa informasi liyane,"Ngandika neuroscientist Daniel Richardson Universitas College London, penulis senior saka sinau. "We mung nenggo kanggo dhewe kaputusan-nggawe pangolahan sing kanggo mbukak lan diselani wong ing persis titik tengen. We digawe wong kaduwung sing mung dening Ngontrol nalika padha digawe kaputusan. "

Richardson nambah sing salespeople sukses kudu sawetara kaweruh menyang iki, lan nggunakake aplikasi iku kanggo dadi luwih ngyakinake karo klien. "We mikir wong persuasif minangka talkers apik, nanging Mungkin lagi uga ngisi proses nggawe kaputusan,"Kang ngandika. "Mungkin salespeople apik bisa Titik wayahe pas sampeyan lagi wavering menyang pilihan tartamtu, lan banjur kurban diskon utawa ngganti Jarak sing. "

The Ubiquity app mripat-ranging kanggo Smartphone lan piranti tangan-dianakaké liyane ngundakake kamungkinan saka ngganti proses nggawe kaputusan wong kang mbatalake. "Yen sampeyan lagi Shopping online, padha bisa Bias keputusane dening aturan free shipping ing wayahe sampeyan ngalih ndeleng kanggo produk tartamtu. "

mangkono, gerakan mripat bisa loro nggambarake lan fungsi mental pengaruh sing luwih kayata memori lan kaputusan-nggawe, lan ngulungake kita pikirane, kapercayan, lan kepinginan. kawruh iki bisa menehi kita cara saka Ngapikake fungsi mental kita - nanging uga godhong kita ngrugekke kanggo penipuan subtle dening wong liya.

"Ing mripaté kaya jendhela menyang pangolahan pamikiran kita, lan kita mung ora appreciate pinten informasi bisa bocor metu saka wong-wong mau,"Ngandika Richardson. "Padha potènsi mbukak iku sing bisa uga pengin wong kanggo bareng-bareng nyuda, kayata rasis Bias iso dilacak. "

"Aku bisa ndeleng apps mripat-ranging digunakake kanggo, ngomong, teknologi prewangan sing tokoh metu apa fungsi telpon sampeyan kudu banjur metu,"Kang nambah, "Nanging yen lagi kiwa ing kabeh wektu padha bisa digunakake kanggo trek kabeh limo iku liyane. Iki bakal nyedhiyani informasi akeh sugih, lan ngundakake kamungkinan saka unwittingly nuduhake pikirane wong liya. "

Iki penerbitan versi diowahi saka fitur Aku wrote kanggo BBC.com/Future, ilmu situs panutup, kesehatan lan teknologi.

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Published liwat Guardian News Feed plugin kanggo WordPress.

Artikel web