Carane kanggo njajah Mars

How to colonize Mars

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Carane kanggo njajah Mars” iki ditulis dening Sara Bruhns lan Yakub Haqq-Misra, kanggo theguardian.com on Thursday 5th November 2015 10.40 UTC

NASA wis dirilis laporan ngemot rinci plans kanggo misi manungsa Mars. Iki wis goal long-ngadeg kanggo NASA lan laporan sing negesake tantangan eksplorasi Mars ing telung orane tumrap sekolah. Pisanan, 'Bumi reliant', tataran fokus ing riset kapal International Sekitare Spasi. Ing tataran 'Ground Proving' nempatno manungsa tuwa menyang papan kanggo riset, nalika isih sawetara dina saka bumi. Ing tataran 'bumi Independent' jangkep rencana dening njupuk manungsa menyang permukaan Mars.

NASA ora mung organisasi nyepakaké kanggo ngirim manungsa kanggo planet abang. SpaceX, Dennis Tito kang Inspirasi Mars Foundation, lan Mars One duwe kabeh ditulis Yahoo kanggo ngunjungi lan ing sawetara kasus malah njajah Mars.

Sadurunge sembarang bangsa utawa organisasi miwiti Njelajah lan madegaken pamukiman, ambigu ing hukum internasional babagan papan eksplorasi lan pemukiman kudu clarified lan mantun. Biaya potensial, financial lan politik, mboten midhangetaken Jeksa Agung bisa ngetokake iki kadhaulatan ing papan sing dhuwur banget kanggo ngidini plans misi iki kanggo berkembang luwih akeh.

Privasi papan eksplorasi saiki umumé ditetepake dening Njaba Space Prajanjian, ditulis ing 1967. Prajanjian iki bars tapak asta saka nginstall senjata saka massa karusakan ing papan, watesan nggunakake papan kanggo tujuan tentrem, ngawisi sembarang negara saka ngakoni tanah ing sembarang benda langit (dikenal minangka 'asas non-appropriation'), lan negesaké yèn papan 'provinsi kabeh manungsa'.

Njaba Space Prajanjian iki ditulis sadurunge manungsa ndharat ing bulan, minangka ketegangan Perang Dingin dipasang, lan supaya lingkungan dilengkapi kanggo langsung mesthi saka jelajah angkasa. Akeh klausa saka Prajanjian iki temtu perlu, kayata Larangan senjata saka karusakan massa, lan nggunakake papan kanggo tujuan istimewa tentrem. Nanging, watesan Absolute ing claims berdaulat déning asas non-appropriation bisa mimpin kanggo konflik mangsa.

Nalika rincian lengkap kanggo maksud apa misi manungsa ngajokaken kanggo Mars (apa umum utawa pribadi) isih ing pembangunan, premis dhasar koloni, minangka gantos kanggo mung njajahi, ngundakake badhan. Ing asas non-appropriation saka njaba Space Prajanjian ngawisi 'appropriation dening pratelan saka kadhaulatan, kanthi nggunakake utawa pendhudhukan, utawa dening liya liyane '. Iki nudhuhaké yèn tumindak penjajahan dhewe iku inconsistent karo Prajanjian ing. Carane organisasi iki dienggo kanggo njajah tanpa ngakoni kadhaulatan wis Jeksa Agung bisa ngetokake unresolved lan vitally penting arep marang apa sadurunge kebangkrutan ing Mars.

Salah siji cara potensial ngrampungi iki dening ngarahke ing claims ekonomi menyang sumber daya ing Mars tinimbang tanah dhewe. Katelu umum lan pribadi bisa nampa ing Mars lan netepake basa kang hukum negara dhewe kang bakal aplikasi kanggo kabeh pedunung lan pengunjung-padha pranata legal sing mrentah International Sekitare Spasi ana. Padha uga bisa netepake plot winates saka tanah ngendi padha bisa pratelan hak ekonomi eksklusif lan tumindak ilmu. Nanging, kuwi 'zona ekonomi eksklusif' bakal lack sembarang claims kanggo kadhaulatan. A penduduk Mars saka koloni wae bisa pass peacefully liwat zona iki, lan malah bisa nyiyapake basa dhewe. Nanging, kabeh sumber extractable sing ing zona sing hak eksklusif saka ngakoni asli. Proposal Iki menehi cara kanggo ngilangaké gol sumber-kumpul akeh misi Mars saiki, ijin plans kanggo kolonialisasi kanggo nerusake, lan nepaki syarat saka njaba Space Prajanjian.

Akeh panyengkuyung Mars misi kolonialisasi obyek sing wae misi kuwi bakal irreversibly ngregedi lingkungan alam Mars, harming penelitian ilmiah uga marring kaendahan alam saka planet. Kanggo pertempuran kuwatir iki, sistem park planet padha sistem taman nasional bumi bisa diset. Parks planet bakal dikenali lan diatur miturut input ilmuwan bumi kabeh liwat donya-Dipuntedahaken model Kesepakatan sadawaning garis saka Survey decadal NASA kang kanggo milih papan misi. Sawetara taman uga mbukak mung kanggo deweke ilmu, nalika wong bisa dadi sebutan sejatine sifate estetis kanggo ngreksa lingkungan alam Mars '.

Sarujuk marang rencana kaya iki bisa nyedhiyani cara tentrem maju. Nanging, ana mesthi bakal konflik suntingan antarane colonists, utamané yen asas non-appropriation kanggo terus bebarengan karo kolonialisasi, minangka ana bangsa utawa organisasi bakal bisa kanggo ngleksanani lengkap kontrol liwat zona ekonomi eksklusif sing. A sistem pengadilan sak wentoro bisa dadi cara sing apik saka penyelesaian musuhan antarane pemukim ing Mars tanpa nglibatno ing Pengadilan Internasional Kehakiman ing bumi. Nalika kalih koloni teka menyang konflik karo saben liyane, cilik sing bisa krungu lan mantun dening pengadilan dumadi saka wakil saka koloni liyane. Model iki ngidini kanggo kapentingan kolonial dipun lestantunaken dening ngrampungi musuhan istimewa antarane colonists.

Rencana mbatesi ndhuwur iku salah siji cara bisa maju. Nanging, iku wigati kanggo bangsa lan organisasi kanggo ngetik menyang dialog bab carane terus. Ana plans kanggo njajah Mars wis ora ono carane wong bakal menehi hasil karo Jeksa Agung bisa ngetokake saka kadhaulatan ngakoni. Nanging organisasi ing ukum saka pihak bangsa njaba Space Prajanjian kudu ana dening ngalami Prajanjian kang. Mbok solusi kanggo nliti maneh Prajanjian, utamané asas non-appropriation, lan nemtokake yen requirement iki isih relevan dina. Utawa mbok menawa solusi kanggo mbenake Prajanjian tegas arep marang cara pemukiman. Ing kahanan saiki urusane banget ambigu, lan konflik misale jek ora bisa diendhani kajaba regime kolonialisasi wis mutusaké marang sadurunge manungsa pisanan teka ing Mars.

Sara Bruhns sinau fisika lan astronomi ing University of Virginia. Dheweke nyelidiki saka kadhaulatan ing mars karo Yakub Haqq-Misra (haqqmisra) liwat Young Scientist Program ing Blue Marble Space Institute of Science. Sing kene penulis 'piyambak.

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Published liwat Guardian News Feed plugin kanggo WordPress.