Carane manungsa bakal nelukake Mars lan ngluwihi

How humans will conquer Mars and beyond

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Carane manungsa bakal nelukake Mars lan ngluwihi” iki ditulis dening Kevin Fong, kanggo pengamat ing Sunday 13 Desember 2015 08.30 UTC

Iki taun Royal Institution Natal Kuliah katon ing tantangan saka pesawat ruang manungsa lan apa iku njupuk kanggo mbucal manungsa menyang Punjab final ing petualangan saka eksplorasi.

Minangka dhokter aku ngginakaken luwih saka dasawarsa lelungan bali lan kasebut antarane UK lan Nasa kang Johnson Space Center ing Houston, dados peneliti ngunjungi Wiki kiro-kiro saka sinau ing efek saka lingkungan papan ing tuwa Fisiologi kanggo sistem gravitasi Ponggawa. Sanalika aku iki ngrampungke latihan medical junior ing joining lan rawat intensif. Iku aneh nyoba splice sing loro urip bebarengan. Digunakake ing intensif unit care sewengi, judhul kanggo bandara ing mburi shift, sautan sawetara ngaso ing bidang, lan banjur tekan ésuké ing patemon kamar ing Houston, ngendi wong padha lungguh ngubengi ngomong bab carane ngirim wong aman kanggo Mars.

Nanging bab sing disambung loro ana tantangan urip ing extremes. Ing rumah sakit aku iki looking ing extremes gesang nalika tantangan dening penyakit lan bundhas. Ing Nasa aku iki looking ing ancaman nuduhke kanggo Fisiologi manungsa dening extremes saka donya fisik lan Semesta.

Nalika kita pirembagan babagan lingkungan nemen kita bisa njaluk idea atos saka austerity sing dening kang menehi kritik suwene padha bakal ndhukung urip manungsa sing ora dilindhungi lan unsupported. Miturut papan langkah punika nemen pokok: unik musuhan kanggo Fisiologi manungsa, menehi support kanggo manungsa punapa wae. Lelungan papan dilindhungi bakal urip ing lingkungan sing namung kanggo sawetara detik.

Sampeyan bisa uga mbayangno sing ana bakal kathah kanggo dhokter apa - yen nerangake papan eksplorasi manungsa, wong sing ngerti lan bisa ngapusi Fisiologi manungsa bakal ing ngarep saka gaweyan sing. Nanging Doctors medical muter fiddle liyane miskin kanggo apa overwhelmingly budaya saka engineering - lan apik alesan.

pesawat ruang ing asas fisik disarmingly prasaja. Dadi prasaja ing kasunyatan sing Newton wis dipunwiwiti kanggo ngerti dinamika sing underpin saklawasé 400 taun ago. Kanggo ninggalake bumi lan ketik orbit watara, sampeyan kudu uncalan obyek tengen globe supaya hard sing alur sawijining ngluwihi Horizons bumi - dadi hard sing bisa digawe kanggo tiba ing kuwi cara sing iku tau maneh ketemu lemah.

Lan kanggo sijine obyek menyang orbit ngubengi bumi sampeyan kudu nyedhiyani karo jumlah gedhe tenan saka energi. Ing istilah sing godhongé amba luwih cepet kowe luwih akeh ing radius saka orbit sing entuk; kanggo njaluk sawijining wahana kanggo entuk orbit cukup sudhut kanggo njaluk iku kanggo kantun loro bumi lan lapisan ndhuwur atmosfer, kanggo nyeleh sampeyan ing dhuwur padha karo International Sekitare Spasi sawetara 250 mil ndhuwur us, sampeyan perlu kanggo lelungan ing watara 17,500mph.

Mbutuhake kendaraan propelled dening mesin tanki bahan bakar karo kapasitas kang iso njeblug gegaman nuklir cilik. lelampahan iki, saka lumahing bumi Satelit kurang - numpak wahana Soyuz - njupuk sethitik liwat wolung menit. Lan alesan sing budaya ing Nasa, lan agensi papan ing donya, wis dadi kuwat bosok ing panjaluk engineering tinimbang sing saka biologi manungsa amarga ing wektu ringkes nanging kasar ana meh boten medicine modern bisa kurban ing cara saka pangayoman. sak Bukak, salah siji engineering dianggo lan wong urip, utawa ora lan wong rusak.

Pengawetan gesang manungsa kabeh Bukak gumantung ora marang tata cara medical nanging ing lapisan concentric saka pangayoman Ponggawa sing engineers desain lan mbangun lan swaddle ing kru astronot ing.

Mesin roket kudu murub sampurna, ngirimke mung tikaman tengen ing mung wektu tengen, katuntun ing sabenere cara tengen. Pasukan sanget propulsi sing kudu ora diijini kanggo goyangake kendaraan, sistem utawa kargo pecah sawijining penumpang loro. Iku proyek tim engineering kanggo nggawe manawa nguripake lan kendaraan sing dirancang kanggo nindakake ing pasuryan saka pasukan sing nyoba kanggo numpes wong-wong mau.

Lan kelebu ning sing menara kerosene lan oksigen punika kapsul cilik, karo volume saka sakepel kothak telephone, lan saperangan saka ton perlengkapan lan telung penumpang crammed ing antarane wong-wong mau. kapsul sing gelembung cilik saka support urip, pinched mati saka bumi lan maintained artificially. Nang, isih luwih mesin nyedhiyani atmosfer breathable karo meksa cukup lan anget kanggo ndhukung urip ing roso sepi saka papan. Yen urip Bukak, masalah sing tenan mung mung diwiwiti.

Chris Hadfield ing iss ing
Tabel dhuwur: Chris Hadfield mangan ing gravitasi nul kapal International Sekitare Spasi. Motret: ing

International Sekitare Spasi

Iku menginake kanggo mikir International Sekitare Spasi minangka hi-tech Big Brother house, ngambang dhuwur ndhuwur bumi. Ing sawetara pikiran sehat sing bener: kahanan urip atos dening sembarang standar normal. Ana sawetara fasilitas titah lan privasi sethitik larang regane. Punika noto urip bristling karo potensial kanggo konflik sosial ageng. Nanging estu sing umumé nyingkiri lan ing 15 taun saka operasi wis ana ora evictions.

Nanging ISS luwih saka pemblokiran akomodasi. Nalika kru bali manggon ana lagi njupuk papan manggon nang mesin marang kang urip gumantung saben liyane ing dina. Padha electrolyse banyu kanggo mrodhuksi oksigen, tugas sieves molekul kanggo kobongan gas sampah saking udhara sing padha ambegan, mbukak sistem dadi panas saka susunan solar jembar sing bisa kumpa metu 80kW daya. Sing energi solar uga drive papat gyroscopes ageng, kang anteng lan kemudi stasiun, nyegah saka tumbling metu saka kontrol.

International Sekitare Spasi adoh saka tranquil: iku hums lan whines perpetually; pembuangan sing mlaku kabeh wektu. Tanpa gravitasi udhara panas ora munggah lan udhara sing adhem ora nglelebke. ana, minangka akibat, ora konveksi lan tanpa iku hard kanggo njaluk online kanggo mindhah utawa nyampur. Sing siji nimbulaké masalah, ninggalake astronot rawan kanggo ngelu ing wilayah lingkungan ventilated, ngendi karbon dioksida exhaled bisa mbangun munggah. Empu drum pancet Motors churning online. Daptar ing ISS, kaya meh kabeh liya sing kru gumantung marang kanggo urip sehat, sing Ponggawa. Kabeh gaweyan iki mung kanggo njaga sing gelembung saka support urip ing Awards mung 250 mil ndhuwur kepala kita. Tantangan melu sing laskar lan kita wis malah ora diwiwiti kanggo pirembagan bab ninggalake orbit bumi kurang durung.

Back to rembulan

Ana bisnis durung rampung ing rembulan. Iku meh setengah abad wiwit program Apollo ndharat rolas wong ing lumahing sawijining. Lan nalika iku nggantosi trove bandha proses ilmiah, oleh wis bali wiwit. orbit bumi kurang 250 mil tebihipun lan bisa ngrambah ing menit. Rembulan kira 250,000 mil, njupuk dina kanggo njaluk lan, saliyane duwe hubungan lan kerumitan ditambahaké saka roket èlmu dibutuhake, godhong kru banget ngrugekke kanggo radiation. Ing Bumi kita lagi direksa saka sawetara jinis radiation dening kemul nglukis saka atmosfer ndhuwur, kang nyerap sinar gamma, x-cahyo lan ultraviolet radiation sing bakal digunakake dadi mbebayani. Nanging ana lapisan liya saka pangayoman sing uga tansah kita aman: Magnetik kolom bumi.

magnetosphere ing nyaring spesies utamané mbebayani saka radiation, kang rawuh ing wangun daya, partikel dhuwur-energi - inti atom ngidoni metu minangka dening-produk saka reaksi termonuklir ing lintang kalebu kita dhewe. Jinis radiation utamané mbebayani lan, sak Solar Dynamics Observatory Mission, bisa nambah ing kakiyatan dening akeh ewu kaping. Saiki kita kudu sethitik ing cara pangayoman efektif saka radiasi sing rawuh karo Solar Dynamics Observatory Mission awon.

Mars lan ngluwihi

Ing taun anyar ing idea saka panggolekan kru manungsa ing lumahing soko liyane saka rembulan utawa Mars wis ketemu sawijining cara menyang dokumen strategi saka terjemahan papan internasional. misi iki kurang ilmu fiction saka sampeyan bisa mikir. misi Rosetta ing Eropah Space Agenecy kang, kang supaya spectacularly ndharat Philae lander ing lumahing saka taun pungkasan komèt, nuduhake kita sing kita bisa nemokake lan nyegat target cilik hurtling liwat atusan papan yuta mil. Iki wis diwenehi agensi kapercayan sing idea sing kebangkrutan kru manungsa ing asteroid uga realizable.

Nanging saiki wis Mars sing dumunung ing pojok kamungkinan, lan urip lelampahan sing dados tantangan ing ukuran sing beda-beda. kanthi Mars, masalah iku kadohan lan wektu. Kanggo njaluk menyang planet abang sampeyan kudu ngliwati atusan yuta antarplanèt miles; luwih saka 1,000 kaping jarak Apollo kru menyang rembulan. Kanthi teknologi ana iku bakal njupuk antarane enem lan sangang sasi kanggo lelungan saka bumi kanggo Mars lan padha maneh ing wentis bali.

Sing akèh wektu ngginakaken tanpa mbukak gravitasi ing awak. Weightlessness uga katon kaya fun, nanging kaya kabeh liya, akeh banget saka iku bisa dadi bab ala. Nalika physiologists pisanan dianggep apa efek lingkungan papan bisa duwe ing awak manungsa, sadurunge sopo wae malah wis menyang papan, padha bener mbadek sing otot lan balung bakal sampah. Sing sistem sing ukir dening gravitasi lan minangka wong sing wis tau dadi luwih minangka nyawang gym mangerténi, yen ora nggunakake sampeyan ilang. Amarga iki, kru kapal International Sekitare Spasi kudu sumuyud kanggo program dina ngleksanani resistive kanggo nyoba lan nyegah sawetara sing balung lan otot mundhut.

lumahing mars
Ana urip ing Mars? garis-garis peteng ing permukaan bumi kang koyone kanggo nunjukaké ngarsane mili banyu. Motret: Nasa / Reuters

Weightlessness wreaks kacilakan karo sistem liyane. Iku upsets pikiran sehat saka imbangan lan koordinasi, nggawe kui liyane angel kanggo anggota kru kanggo trek target obah, nggawe ilusi gerak lan, kanggo sawetara dina pisanan saka pesawat, umume nggawe wong aran cantik queasy. Karo sing istiméwa mual ing, kabeh masalah kathah sing elek maneh nglampahi weightless.

liyane mentas, anyar - lan potensi liyane gawe kuatir - masalah wis dipotong munggah. Kanggo alasan sing durung tanggung mbusak meksa ing pemikiran sawetara astronot 'katon munggah minangka akibat saka pesawat ruang, lan iki wis disambung perubahan ing panon sing kadhangkala tahan kanggo akèh taun sawise bali menyang bumi. Kedadean iki wis mung wis ngeweruhi sawise misi dadi dawa, kang highlights pesen: mbuwang akèh wektu ing papan ora apik kanggo kesehatan.

Nanging wektu uga nggawe masalah kanggo gesang support sistem. Yen mbayangno jumlah pangan, banyu, oksigen lan daya wong siji bisa nganggo ing pesawat misi kanggo nganti telung taun (yen sampeyan kalebu ing Tetep lumahing), sing panjaluk cukup larder sizable. Saiki Multiply dening kru saka papat utawa enem lan iku katon kaya sampeyan perlu wahana Jawadwipa ageng mung njagi panganan lan watered.

Lan sing ora dadi mokal kajaba sing bisa kanggo ulang lan nganggo maneh kabeh sing bisa. Wis numpak astronot stasiun ruang ulang banyu sampah sing, kalebu cipratan sing. Padha kobongan karbon dioksida saka udhara exhaled lan rebreathe oksigen isih. Sampeyan uga bisa kanggo pindhah luwih isih, dening akeh crops hydroponically, minangka sumber pangan lan mekanisme njabut karbon dioksida lan Sinai sumber oksigen. Yen sampeyan milih tetanduran nengen sampeyan bisa malah ulang ing nitrogen ing ngalangi sampah manungsa. Kang mesthi cara ilmiah matur sing Mungkin sampeyan bisa nggunakake poo dhewe kanggo fertilize crops-ndhukung urip.

A sistem minangka canggih minangka sing arang banget angel kanggo ngumpul, ngatur lan njaga, lan iku kamungkinan kanggo dadi nalika sadurunge kita waca greenhouses mabur liwat papan jero. Kanggo saiki engineers support urip bakal isi piyambak karo nemokake cara kanggo ulang liyane lan liyane saka sumber padha bisa, lan supaya mengkono ngurangi jumlah DLL sing kru kudu disisihaké kanggo bab-bab sing supaya padha kapitulungana urip.

Ana wulangan prasaja saka kabeh iki: papan punika hard. Kabeh upoyo Punjab sing. Nanging ana kathah kanggo ngrameke kene. Wiwit wiwitan abad 21 wis ana ngarsane manungsa permanen ing papan. Apa diwiwiti minangka perang titipan kanggo perang nuklir wis dadi program multinasional ilmu, eksplorasi lan collaboration. Iki ora Panggonan kanggo njaluk menyang pirembagan apa kita kudu disinau papan ing kabeh. Ana akeh keuntungan sing niru saka jelajah angkasa manungsa nanging siji luwih penting saka kabeh liyane. papan eksplorasi Human inspires anak kanggo sinau lan nguber careers in ilmu, teknologi lan engineering. Iku ora dadi dening nuduhake sing ing watesan saka apa bayangan manungsa bisa uga. Aku ngerti iki amarga inspirasi kula lan saindhenging kabèh uripku wis terus Pendhaftaran pikatan.

Sampeyan lan pakurmatan gedhe tenan kanggo menehi Lembaga Royal Natal Kuliah. lan ya, pesen njupuk-ngarep iku papan hard. Nanging pawulangan nyata kanggo para rawuh taun iku sing iki wis ngulandara lan iku bisa dadi duwekmu banget.

Carane kanggo urip ing Space bakal ditampilake ing BBC4 ing telung bagean ing 28, 29 lan 30 Desember ing 8pm. Ngerteni luwih ing situs Royal Institution kang lan nggabungake obrolan ing Twitter lan Instagram dening ngisor @ri_science utawa nggoleki #xmaslectures

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Published liwat Guardian News Feed plugin kanggo WordPress.

28816 0