Informasi genetik uga Bantuan kita Ngerti Lifestyle Risiko kanggo penyakit

Genetic Information Might Help Us Understand Lifestyle Risks for Disease

Varian genetik prédhiksi resiko biologi kanggo penyakit, nanging padha bisa uga bisa marang kita bab faktor risiko tindak tanduk diwarisake


Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “informasi genetik uga bantuan kita ngerti gaya urip risiko penyakit” iki ditulis dening Suzi Gage, kanggo theguardian.com ana 22 Februari 2016 13.16 UTC

Nalika maca artikel ngakoni yen ana sawetara gen sing prédhiksi penyakit, biasane informasi iki asalé saka pasinaon asosiasi génom-sudhut (GWAS). nganalisa hipotesis-free iki nomer akeh wong, lan katon kanggo hubungan antarane penyakit lan variasi genetik ing akeh atusan ewu lokasi tengen génom.

Nanging ngerti sing ana 108 lokasi genetik gadhah skizofrenia ora kudu sing migunani kajaba sing ngerti apa bener iki Varian genetik apa. GWAS sing alat riset, cara ngewangi kita ngerti penyakit. Kadang iku dikenal sing kode varian kanggo protein sing, lan banjur ing fungsi saka gene sing luwih gampang mangertos, nanging ing wayahe fungsi biologi akèh Varian genetik mung ora dikenal, matesi nggunakake GWAS minangka alat riset.

Wis wiwit sing Varian genetik dikenali dening GWAS makili langsung, Faktor risiko biologi kanggo penyakit - ing "alam" tinimbang "piwulang" mburi resiko. Kolega lan aku duwe bubar diterbitake kertas kang kita suggest sing ana uga informasi saka sing sing ing asil.

Nalika GWAS kanker paru-paru dilakokaké, siji varian genetik sing duwe hubungan karo paru ana varian dikenal dumunung ing area kromosom 15 disebut "gene acetylcholine nikotin reseptor cluster". varian iki wis ditampilake bakal disambung menyang nomer udhut garang saben dina, ing wong sing nglanggar. Nalika iku bisa dadi cilik sing gene uga independen mundhak risiko kanker paru-paru, uga awrating udud, misale jek adoh liyane kamungkinan sing varian iki dikenali ing GWAS kanggo kanker paru-paru amarga udud nimbulaké kanker paru-paru.

Wonten conto liyane apik ing sastra alkohol. A varian genetik wis diidhèntifikasi prediksi konsumsi alkohol. kode iku kanggo protein sing ngilangi mudhun metabolit beracun saka alkohol menyang gedhe-gedhe non-beracun. Yen sampeyan ora duwe akeh saka protein, tingkat saka saka racun-racun bisa mbangun munggah, nyebabake sampeyan aran gerah lan flushed. variant ora umum banget ing Eropah populasi, nanging luwih umum ing populasi keturunan Asia. Ing kelompok, GWAS meksa getih dhuwur dikenali genotip-related alkohol tartamtu. Nanging iku ora katon ing GWAS meksa getih dhuwur ing Eropah populasi. Iki bukti nyedhaki kuwat sing konsumsi alkohol bisa kontribusi kanggo meksa getih dhuwur.

Temuan mimpin menyang pikiraken menarik: mbok menawa, uga nyantosakaké hubungan sebab-akibat kita wis ngerti (kaya udud lan lung kanker), bisa bantuan kita kanggo ngenali faktor risiko nyebabake kanggo penyakit. Contone, varian udud padha uga dikenali ing GWAS anyar saka skizofrenia - bisa iki ateges udud iku faktor risiko nyebabake kanggo penyakit? mbok menawa, sanajan testing luwih perlu konfirmasi iki, minangka arsitektur genetikané isih bisa iki bisa dienggo.

Ing wayahe, watesan utama ing basa GWAS ing cara iki sing ana ora akeh banget prediksi genetik faktor risiko modifiable dikenali. Nanging iki wis ganti. Contone, kita ngerti sing nggunakake ganja paling sebagéyan diwarisake, nyaranke ana komponèn genetik, nanging durung ana Varian wis dikenali. Nalika iki Varian wiwit kang ketemu, informasi ing GWAS bisa mbukak nganti kita.

Lan apa iki migunani? Inggih, it’s much easier to help people change their lifestyle behaviours than it is to alter their genetics!

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Artikel web