Lima panemon Mars sing rubah pangerten kita planet abang

Five Mars discoveries that transformed our understanding of the red planet

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Lima panemon Mars sing rubah pangerten kita planet abang” ditulis déning Alan Yuhas ing New York, kanggo theguardian.com on Thursday 5th November 2015 21.15 UTC

Karo rover a trundling liwat lemah abang, a spacecraft nyilem liwat atmosfer lan tim ing karya kabeh ngubengi bumi, Mars wis diwenehi munggah senar saka Rahasia kanggo Nasa ing pungkasan taun. Kene sawetara panemon utama 2015.

Cairan banyu ing Mars

Sought sawise kanggo puluh, bukti-bukti Cairan banyu ing Mars secara harfiah metu saka planet ing Juli, mlaku mudhun canyons lan tembok crater liwat mangsa panas. A tim Nasa ketemu uyah hydrated, bedhil udud kanggo Cairan banyu, ing papat ngendi peteng reregetan trickled mudhun terrain Martian.

Nasa durung ngerti sumber saka aliran downhill briny, kang bisa munggah saka Ès lemah utawa aquifers, utawa condense metu saka atmosfer. Misi kepungkur wis ketemu diwenehi banyu, kalebu gambar apa muncul dadi lepen cilik lan malah banyu pouring mudhun gullies, nanging panemon panas hailed minangka page dikonfirmasi bukti saka Cairan paling digandhengake karo urip.

Peneliti wis suwe nyekel sing Cairan banyu iki bakal utami kanggo urip - mantra Nasa ing nggoleki iku "tindakake banyu" - nanging ilmuwan saiki ngadhepi bingung liwat carane kanggo neliti lepen. Ing Penasaran rover sing wis nelik Mars telung taun ora resik, lan bisa contaminate dhaérah teles karo kewan omo terrestrial sing clung dhateng spacecraft liwat cosmos. Rover bisa neliti saka kadohan, karo laser sing bakal ngukur streaks, utawa bisa resiko nyedhak kanggo warta utomo munggah luluhan.

Atmosfer diudani dening angin saka srengenge

On Thursday, Nasa announced seri temonan bab atmosfer Mars ' sing bisa ngatasi misteri apa kedaden kanggo Mars, kang milyar taun kepungkur ana udan, donya anget karo atmosfer 100 kaping luwih kenthel. Dina iki Mars punika garing, frigid lan bombarded dening radiation - donya tanpa Magnetik kolom kuwat sing ngubengi bumi lan nglindhungi saka jeblugan ing srengenge.

Temonan saka Nasa kang Maven spacecraft, kang ngrambah Mars pungkasan tiba kanggo neliti atmosfer lancip sawijining, sing ngewangi kanggo ngatasi misteri sing. Ilmuwan Mission ketemu sing angin gedhe solar, kang energi jeblugan lan magnetisme metu, Strip adoh partikel saka atmosfer saka Mars ing tingkat luar biasa.

"Kaya nyolong saka sawetara dhuwit recehan saka awis a ndhaftar saben dina, mundhut dadi wujud liwat wektu,"Ngandika Bruce Jakosky, Selidik principal Maven kang. Angin gedhe Solar padha luwih umum lan kuat sadurungé ing sajarah sistem solar kang, meaning acara ing srengenge uga wis repercussions utama kanggo banyu lan atmosfer saka Mars.

Misi uga diukur komposisi saka atmosfer Mars 'kanggo sapisanan wiwit misi Viking 40 taun ago, lan ketemu jumlah aneh saka bledug nglayang ndhuwur planet. Peneliti disaranake iku bisa dadi bledug antarplanèt - pari-parian kosmik ngiwa konco dening komet lan asteroid traversing ing sistem tata surya.

Lakes kuna

Ing Oktober, Ilmuwan Nasa ketemu bukti saka tlaga sing wis bisa langgeng nganti 10,000 taun - bisa long cukup kanggo urip kanggo berkembang ing malang marshy lepen cethek lan deltas. Analysis saka endhepan nuduhake ilmuwan sing banyu mili, mbeta krikil lan pasir mudhun menyang Gale crater gigantic. Ing tengah kawah stands gunung ingkang inggil diarani gunung Sharp, dhewe klempakan saka telung mil saka lapisan endhepan.

Banyu lemah

Ing April, ing rover Penasaran ketemu bukti-bukti Cairan banyu ngisor lumahing Mars, lan Suhu direkam ing kawah Gale sing padha mung nengen kanggo brine Cairan. Ing temonan ngusulaké menawa lemah Martian lembab karo banyu sing bisa tetep Cairan thanks kanggo uyah, calcium perchlorate, kang tansah iku adi mudhun kanggo babagan -70C.

Auroras

Ilmuwan Maven uga ketemu sing angin surya nggawe sampeyan padha karo lampu lor antarane swaths-akèhé saka Mars, disababaké déning-dhuwur energi partikel macem atmosfer unguarded dening Magnetik kolom. Manungsa bisa teoritis ndeleng auroras Martian minangka abang, werna biru lan ijo ing spektrum katon, nanging Nasa durung ngerti apa lampu bisa katon kaya, wiwit rovers sawijining lack peralatan kanggo ndeleng wong.

Ing auroras uga suggest sing paling saka mars wis buffeted dening angin solar, kredit bukti kanggo idea sing acara solar nyumbang kanggo mundhut saka atmosfer kabeh sak planet. Pirang-pirang lapangan Magnetik tetep ing bagean saka lemah ndhuwur kasebar ing saindhenging planet, nanging planet kurang tameng global sing tau.

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Published liwat Guardian News Feed plugin kanggo WordPress.