Owah-owahan iklim tegese dina sing njupuk maneh, ilmuwan nemokake

Climate change means days are getting longer, scientists find

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel iki judul “Owah-owahan iklim tegese dina sing njupuk maneh, ilmuwan nemokake” iki ditulis dening Oliver Milman, kanggo theguardian.com on Friday 11 Desember 2015 19.00 UTC

The akibat owah-owahan iklim iki bisa uga katon dadi overwhelmingly negatif nanging ana titik padhang kanggo wong sing perjuangan kanggo nemokake cukup wektu ing dina: glaciers leleh sing nyebabake rotasi bumi alon mangkono ndawakake days kita, riset anyar wis ketemu.

peneliti Harvard University wis nglebokaké jawaban kanggo sing conundrum long-dianakaké saka carane shrinking glaciers sing nggowo pengaruh rotasi lan sumbu bumi, ngitung sing dadi dina wis lengthened dening milidetik a past 100 taun.

Rem bakal luwih banget Applied kanggo rotasi bumi minangka glaciers nyawiji ing tingkat tau luwih cepet, meaning sing paling limang milliseconds bakal ditambahake kanggo saben dina liwat abad 21. Sumbu bumi bakal ngalih banget, karo Pole lor disetel kanggo mindhah posisi kira 1cm (o.4in) sak abad iki.

Riset, diterbitake ing maju Science, ketoke ditanggulangi teka-teki ngelmu dikenal minangka "enigma Munk kang", kang teka saka 2002 peneliti kertas dening oceanographer Walter Munk, mrikso carane leleh gletser wis ngrubah rotasi lan sumbu bumi.

Minangka es tanah saka cagak lakes amarga Rising Suhu atmosfer, bobot owah-owahan saka banyu ing donya kudu nimbulaké owah-owahan kanggo sumbu marang kang bumi giliran, lan Wobble tipis ing rotasi. Uga, bobot ditambahaké banyu menyang equator bakal nimbulaké Bumi alon, akeh ing cara skater tokoh Spinning bakal alon utawa yen dheweke tekan tangan sing metu adoh saka awak sing.

Munk factored ing impact saka mburi Umur Pancake 5,000 taun ago, nalika leleh liwat sadurungé 15,000 taun bakal wis mbantu alon rotasi bumi. Nanging, kaget, ketemu sing malah karo segara saben mundhak saka 2mm taun sak abad kaping-20, ora ana owah-owahan kanggo rotasi bumi utawa sumbu ngluwihi sing disebabake dening Ice Age pungkasan.

"Ana sing wis dadi sinyal gedhe kekalahan lan iku bakal dadi langsung minangka mung njupuk dina utawa minggu kanggo sing banyu ilang saka cagak kanggo ngalih ing saindhenging donya,"Ngandika Jerry Mitrovica, profesor geofisika ing Harvard University lan pimpinan panaliten.

tim Mitrovica kang banjur bali menyang riset Munk lan Applied pangerten ngelmu anyar menyang. Padha ketemu sing Munk wis rada overestimated munggah segara saben - iku watara 1mm kanggo 1.5mm saben taun liwat abad kaping 20 tinimbang 2mm.

Padha uga Applied model dianyari petungan. Munk wiwit bumi wis cepet diatur es leleh sing dumadi minangka rampung Ice Age. Pangerten anyar luwih saka wektu iki, Nanging, tabet menawa bumi iki minangka bundher kaya saiki kanggo dangu, minangka sheets es ageng nyebabake cagak kanggo ngratakake lan equator bulge metu.

Sawise tim wis factored pengaruh liyane kayata ombak, padha ketemu sing leleh Glacier saka abad kaping-20 wis tenan nyebabake Bumi alon lan Wobble. Kacepetan rotasi planet kang bisa gauged saka pangukuran posisi lintang ing hubungan Bumi lan uga orbit satelit, kang kudu nyetel rada yen owahan rotasi ing donya.

sadhu iki disetel dadi luwih pocapan. Munggah segara rata-rata global saiki liwat 3mm, miturut IPCC, karo volume gletser donya disetel kanggo slump dening antarane 15% lan 85% dening 2100, gumantung carane banget bangsa ngurangi emisi gas omah kaca lan mbalikke deforestation massa.

A study anyar ketemu sing mundur saiki gletser ing donya ana "historis unprecedented", bebarengan karo para èlmuwan bebaya sing Glacier ageng ing Greenland kang ngemu banyu cukup kanggo mundhakaken tingkat segara global dening setengah meter wis dipunwiwiti kanggo crumble menyang Samudra Atlantik Lor. Munggah tingkat segara uga bek dening termal expansion, ngendi samodra mundak akeh minangka warms munggah.

"Ing wektu dina saiki milidetik maneh saka abad kepungkur, nanging sing bakal akselerasi minangka mundhak leleh,"Ngandika Mitrovica. "Wong ora bisa mlaku saka omahé sing njerit babagan milidetik ekstra nanging nambah konfirmasi durung luwih saka apa kita mengkono kanggo lingkungan kita. Iku driji liyane. "

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010